1 oktober 2005.

Digitale Bedrijfsbezoek Fedely deel 2

Welkom terug op Yunnan Fedely Flower Compagny voor het tweede digitale bezoek.

Met enkele foto's willen wij proberen om jullie de omstandigheden, evt. vorderingen, verbeteringen en tegenstrijdigheden te laten zien gedurende ons verblijf tot nu toe.

In de bewortelingsruimte zijn we inmiddels gestart met het bewortelingsmedium aan te passen, 50% perlite en 50% peat. Resultaat snellere beworteling en beter wortelgestel.
Door in gebruik name van een stoomketeltje wordt nu het bewortelingsmedium gestoomd, hierdoor tot nu toe geen uitval meer van stekken door schimmelziektes. ( rhizoctonia en pythium)



Mobiel stoomketeltje.




Het "Stoom Team".




Stomen in vol bedrijf.

Op alle tafels wordt nu via een steeketiket de rasnaam, rasnummer, steekdatum, aantal totaal en inplant afd. vermeldt. Een totale steeklijst wordt erbij gehangen van wat, welk, waarvoor en waar naar toe.
Het steken is nu ook makkelijker gemaakt door de roluitvinding om aan te geven waar de stekken nu precies gestoken moeten worden. Hierdoor wordt mede voorkomen dat er veel te veel of veel te weinig van een ras gestoken worden. ( Mr. Liang vraagt patent aan hier in China!!)



Gatenroller.




Alles nu voorzien van labels, zodat het duidelijk is wat het is.

Voor iedereen is nu duidelijk wat er gestoken staat, aantallen, rassen en voor welke inplant afd. Dit heeft en kost nog steeds tijd om het goed aangeleerd te krijgen, men moet het kunstje doorkrijgen waarom dit makkelijker is voor de werkzaamheden.

In de moeren afdeling is gestart met elke 3 dagen te plukken om gelijkheid in het gewas te creëren, waardoor dan ook gelijkere stekken geproduceerd gaan worden.



Betere en gelijkmatigere groei in de moeren.

Aantal stekken per uur en productie per m2 is hierdoorook gestegen.
De beregening met voeding heeft al zichtbaar zeer goed resultaat aan het gewas gebracht.



.

Met de nieuwe sproeiers erin, moet het nu steeds beter gaan. De groei van de nieuwe moeren aanplant verloopt voorspoedig tot nu toe, gewas is voller en de uitloop is al goed zichtbaar.



Nieuwe moeren aanplant.

De eerste stekken worden in week 38 geplukt. Ook hier staat nu voor ieder bed een naambordje met alle gegevens erop.



.


De grondbewerking in de te nieuwe aanplant kassen is een erg groot probleem, de tractor heeft het een paar weken geleden begeven en moest gerepareerd worden. De grond is zonder medeweten van ons eerst geploegd met alle gevolgen van dien. (5 kappen in totaal)



Bulldozer met "freesbak" erachter.

Eerst is er met en bulldozer en aftandse freesbak geprobeerd om de omgeploegde grond fijner te maken. Met een handfrees zijn de grote stukken harde grond wat kleiner gemaakt, maar de fijne structuur is totaal niet gehaald.



Handfrees.

Er is net een proef gedaan met het op een ouderwetse manier omspitten van de grond om de doorlaatbaarheid tot 35-40 cm te verbeteren.



Hoe moet je spitten met de hand??.




Uitleggen en zelf voor doen dus.




Dat ziet er beter uit als met een ploeg.

Hier heb je wel 16 pers. voor nodig met speciaal gemaakte schoppen, (na tekening zijn deze bij de smid speciaal gemaakt voor de prijs € 3. -) maar na uitrekenen blijkt een spitmachine op de lange duur toch goedkoper te zijn. Het zou dus beter zijn om deze te bestellen. Alleen is de vraag wordt deze dan nu wel besteld? Deze zal moeten komen uit Nederland, wat ook enkele maanden gaat duren en in de tussentijd zal de grond toch beter bewerkt moeten worden. De grond is op dit moment, waar geplant moet gaan worden als beton zo hard. Hoe gaan we dit in de tussentijd oplossen, het antwoord blijft nog open.
De eigen tractor is inmiddels toch gemaakt, maar voor hoelang.



Het oude beestje doet het weer na vervanging van de waterpomp en toebehoren.

Inmiddels zijn wij ook naar een nieuwe tractor gaan kijken en wordt er verdere informatie ingewonnen om daadwerkelijk een nieuwe tractor te kopen, afwachten dus maar. De proef met stomen en chemisch ontsmetten van de grond is nu toch uitgesteld, i.v.m. te korte voorbereidingstijd. Dit moet hoognodig gebeuren daar er teveel problemen gaan komen wat ziektes en onkruid betreft.

Het transporteren van de bloemen is veranderd, dit gaat nu in tonnen per karretje naar de schuur en daar gaat er water bij



Alles rechtstreeks de emmer in, niet meer eerst in de doos.




Intern transport.

Daarna verpakken in de dozen en gelijk verzendklaar maken en in de koelcel geplaatst.
Voorheen was dit in de dozen naar de koelcel, vandaar uit de doos in tonnen met water, daarna weer in de dozen en dan weer in de koelcel en daarna transport naar de afnemer van de bloemen. Met deze aanpassing gaat alles nu beter en efficienter.



Bloemen op water.




Ingepakt indozen, klaar voor transport.


Door het juiste gewasbeschermingpistool (spuitstok voorheen) te installeren op de relatief beste gewasbescherming installatie hier, is de verdeling van de spuitvloeistof verbeterd.



Andere spuitstok.




Tja wat moet je van deze methodiek nu zeggen.




"Kwaliteits installatie", het verbaast je dat het werkt.

De volgende stap is om ze met de officiële spuitmaskers te laten werken. Voor selectief alar spuiten zijn er 2 nieuwe rugketeltjes aangeschaft.

De technische - en onderhoud mankementen aan zowel installatie en kassen blijven een probleem, B.v. aansluiting voor spuitkar wordt met losse draden in de elektriciteitskast gestoken, geen stopcontact aanwezig. De arbo dienst keurt hier zo alles af en terecht, echt levensgevaarlijk. De koppelingen van de foto 53 beregening leidingen polyethyleen en pvc kan men niet plakken, dus zit dit vast met ijzerdraad en plakband.



Zo repareert men veel in China, ijzerdraad en plakband.

Resultaat is dat regelmatig een uitklappen van het geheel door dat de leiding de druk van het water niet kan hebben, wat logisch is. Men wil op een zo goedkoop mogelijke manier iets in elkaar zetten wat niet kan, en uiteindelijk kost het nog veel meer. Eerst goed investeren en daarna pas geld ontvangen kennen ze hier niet
De woorden "MADE IN CHINA" is terecht, ziet er goed uit, maar waardeloos afgewerkt.

Door 20% minder stekken per bed in te planten zijn de takken nu beduidend zwaarder en hebben meer knoppen aangelegd.



Zwaardere en gelijkmatigere groei, als de grond maar goed is.

Door verkeerd strooien van voorraad bemesting op de grond zien we in enkele vakken erg grauwe plekken waar de groei ook achter is gebleven. Wij dachten eerst dat het droge plekken waren, maar door gebruik van de grondboor bleek dit totaal anders te zijn.



Soms veel ongelijke plekken door zout in de grond.

Dit komt doordat er niet voldoende water gegeven kan worden om de grond door te spoelen, de onderliggende grondlaag is keihard en laat geen water door. Doen wij dit wel dan verzuipen de planten in het water.
Wij zijn nu ook acuut gestopt met voorraadbemesting strooien, en willen eerst kijken of dit zonder kan.
Gaat dit niet dan zal de strooitechniek zeer zeker aangepast moeten gaan worden.
De Dames Knabbel en Babbel (zo hebben wij ze genoemd) verzorgen dagelijks de droge plekken met extra water via de broeskop.foto 56-57



Knabbel.




Knabbel EN Babbel.

Door de grondboor te gebruiken wordt nu dagelijks beslist hoeveel water, wanneer en met -of zonder meststoffen gegeven gaat worden. De grondboor is meegebracht door John Rutten uit Oeganda en de smid heeft hem hier precies nagemaakt. foto 58



Grondboren, gezien de slechte grondstructuur een onmisbaar instrument.


Er is een interene cursus gestart voor 10 medewerkers die in de avond 1 uur les krijgen in hoe teelt men de beste chrysanten, wat voor voorbereidingen, voorwaarden, planning en kennis voor nodig is.



Aandachtig luisterpubliek, maar of ze ook wat leren??.

In Fuming noemen ze Bert de leraar en in Shanghai de professor, wat gaat dat straks het uiteindelijk worden, doctorandus in de weetnietkunde misschien?

De nieuwbouw gaat rustig door, alle spanten staan bijna omhoog. De veranderingen in de bouw zijn doorgesproken en aangepast tot zover.foto 60-61-62



.




.




.

Aanpassingen tot nu toe en waar men heeft geleerd wat ermee te doen:
- Lijsten om alles goed te noteren en zo terug te kunnen kijken wat, hoe, waar en wanneer wat is gebeurd.
- Watergift met behulp van grondboor bepalen. Hoeveelheid, dag en tijd noteren op lijst.
- Gewasbescherming en alar bespuiting, nieuwe spuitpistool geïnstalleerd en methode aangepast.
- Goede spuitmaskers gegeven, maar gebruiken ho maar!
- Grondbewerking aangepast.
- Ontsmetting bewortelingsmedium.
- Cursus voor een aantal medewerkers.

Wat nog te verwezenlijken:
- Uitbreiding en verbetering gebruik lijsten.
- Leeringsproces verbetering watergift.
- Opruimen en schoonhouden van alle ruimtes
- Onderhoudswerkzaamheden continueren.
- Chemies/stomen ontsmetten van de grond.
- Gewascontroleurs opleiden.

Materiaal aanvraag vernieuwen:
- Tractor
- Spitter
- Freesmessen vernieuwen
- Aansluitingen en koppelingen voor waterhuishouding
- Nieuwe spuitkar

Er moet nog hard gewerkt worden aan een goede verdelingstructuur van arbeid, de juiste mensen op de juiste plaats, zodat dit de verantwoordelijkheden en werkzaamheden vergemakkelijkt.
De organisatiestructuur is hier erg gecompliceerd, en heeft meer te maken met wie voor welke aandeelhouder werkt dan dat ze met elkaar werken i.p.v. tegen elkaar in werken. Daarbij is de geldstroom waar het vandaan moet komen ook een zeer belangrijk punt.
Grondslag van soms erg kromme beslissingen, ten koste van geen - verkeerde en -of te late beslissingen hebben hier dan zeer zeker mee te maken.
Dit kwartje is nog duidelijk niet goed gevallen, en of dit ooit goed valt is de hamvraag.

Conclusie tot nu toe:
Er wordt al aardig wat opgepikt wat de bedoeling is van het geheel, of men het kan handhaven, cq. uit kan breiden zal de toekomst leren. Eerst zal men moeten leren samenwerken, plannen en vooruitkijken, leren om te investeren in goed en juiste materiaal, waarna dan pas geld verdient kan worden.
En over dit geheel hebben wij zeer sterk onze twijfels of men dit kan, wij denken n.l. van niet.
Het aanleren, doorgeven van het geleerde loopt zeer moeizaam, Chinezen zijn erg eigenwijs nog meer dan wij. Het niet direct met elkaar kunnen communiceren is ook een erg groot mankement in dit geheel.