15 november 2005.

Digitale Bedrijfsbezoek Fedely deel 3

Welkom op Yunan Fedely Flower Compagny voor het laatste digitale bezoek.

Daar wij 3 weken niet aanwezig zijn geweest vanwege een bezoek aan Nederland voor het inpakken van onze spullen voor verzending naar Tanzania, was dit een goed testcase voor de medewerkers hier om te zien of men de boodschap heeft begrepen en evt. het proces kan continueren in de toekomst.
Met de laatste foto's willen wij proberen om jullie het eindresultaat te laten zien, hoe alles er nu uitziet voor ons vertrek met al zijn voor en nadelen die er nog zijn.
In de bewortelingsruimte hebben we op het moment een te lage temperatuur, dus hier zal iets aan gedaan moeten worden. Er zal daarom een extra kachel bijgeplaatst worden en het schermdoek wordt vernieuwd bovenin, zowel in het linker als het rechter gedeelte van de bewortelingsruimte.



Schermdoek in de beworteling sluit niet goed.




Plaatsen van een extra kachel.

Dit moet nu voldoende zijn om de juiste temperatuur te krijgen voor een goede beworteling.
In de moeren afdeling is gestart met 3 x per week te plukken om gelijkheid in het gewas en stekkwaliteit te creëren,



Moeren die ingeplant zijn eind augustus 2005.

Dit werkt prima tot nu toe en men ziet nu ook de voordelen ervan. Het gemiddelde per m2 stijgt ook hier door, waardoor er minder ruimte nodig is voor moeren bestand.
Ook hier is een extra kachel bijgeplaatst om de juiste temperatuur te halen voor goede stekken, en een nieuw plastic schermdoek over heel de ruimte gaat hier geplaatst worden.



Plaatsen van een extra kachel.

Inmiddels zijn er weer nieuwe moederplanten ingeplant, met een aanpassing van het aantal moeren per bed en staat er alles prima bij.



Meer moeren per m2, meer productie per m2.

Door in de moeren afdeling de slechte stukken grond goed te laten spitten met de hand, is de verbetering goed zichtbaar op dit moment.



Bij gebrek aan een spitmachine, dan maar met de hand.

Het aanpassen van de bemestingswater heeft inmiddels ook plaats gevonden, de opgestuurde grondmonsters zijn nooit aangekomen in Nederland, vandaar dat hier nu voor een simpele A bak (in even week) en B bak (oneven week) vulling is gekozen.
Bij ons bezoek aan Nederland in oktober hebben we zelf grondmonsters meegenomen. Uit de bemonstering bleek dat de droge plekken, zoute plekken waren. Daar het echter moeilijk is om de grond door te spoelen vanwege de slechte structuur, zullen de zoute plekken langzaam moeten verdwijnen met de tijd.

Men is druk bezig om een nieuw systeem voor water en bemesting aan te leggen wat met dosetrons moet gaan werken, maar voorlopig zitten er nog zoveel gebreken in dat het niet bruikbaar is.



Nieuwe systeem in aanleg.




Nieuwe systeem in aanleg.

De vraag is dan ook of het ooit gaat werken, want naar onze mening zijn de dosetrons veel te klein en zullen nooit in staat zijn om voldoende meststoffen mee te doseren.

De proef met chemisch ontsmetten van de grond is nu 5 weken geleden uitgevoerd.



Met de hand uitstrooien van Basamid.




Harde grondstructuur met de hak losmaken.




Plastic uittrekken over de grond.




Alles klaar, nu een week laten liggen.




Verboden toegang, maar dat valt niet mee voor sommigen!.

Het is nu afwachten wat het resultaat is, wij hopen voldoende want zo kan het niet verder gaan zoals jullie op onderstaande foto kunnen zien.



Enorme onkruid groei tussen de chrysanten.




Ontsmetten is zeer gewenst.

De eigen tractor werkt inmiddels al weer, maar voor hoelang. Een nieuwe tractor zou een uitkomst zijn en na het vergaren van de nodige informatie is besloten om daadwerkelijk een nieuwe tractor te kopen. Na enige weken vertraging (niets komt op het moment dat het je beloofd wordt) is deze inmiddels aangekomen.



Nieuwe tractor.

Helaas is dit de niet de tractor die we aanbevolen hadden want deze is veel te zwaar en te groot voor dit bedrijf. Daarnaast is ook nog geld besteed aan een nieuwe freesbak die eigenlijk niet nodig was. Neem nieuwe messen in de oude freesbak dan had je weer geld over voor andere dingen. Daar er tot nu toe besloten is geen spitmachine te kopen heeft de lokale smid aan de hand van een foto een ripper in elkaar gelast. Beter iets dan niets moet je maar denken.



Zelfgemaakte ripper.

Het bossen rechtstreeks op maat in de tuin is nu ook gerealiseerd, dit kost minder tijd en de verantwoording ligt nu bij elk persoon en ook hier heeft men nu de voordelen ervan begrepen.



Snellere verwerking tijdens het bossen.




Alles direct op eindlengte knippen.

Een betere (gewasbescherming + alar) spuitkar is nog niet aanwezig, misschien volgt dit ook later nog wel.
Enkele van de technische- en onderhoud mankementen zijn wel degelijk gedurende onze afwezigheid aangepast, waaronder de lang verwachtte aansluitingen van de beregeningskoppelingen.



Eindelijk lekvrije en drukbestendige koppelingen.




Maar netjes bevestigen blijft een moeilijk onderwerp.

Ook de verwarming slurven zijn vernieuwd waar nodig was, zodat hopelijk tijdens het stookseizoen alles probleemloos blijft werken.



Ziet er nu weer strak en ordentelijk uit.




Goed groeiend gewas in Old Section 2.

De cursus die gegeven is aan een aantal mensen heeft beduidend toegedragen naar het resultaat op dit moment. Daarbij is er een dvd getoond (met uitleg) van Fides NL aan alle medewerkers van chrysanten project, wat ook een leerzaam geheel is geweest voor iedereen.

De nieuwbouw gaat gestadig door en zal eind november klaar moeten zijn, wij maken dit wel/ niet meer mee?



Nieuwe kas is nu waterdicht.

Op dit moment is de grondbewerking in de nieuwe kas het belangrijkste probleem, veel teveel onkruid, de grond zo hard als beton, enorm ongelijk, teveel water vasthoudend etc.



Grond na de eerste bewerking.

Dit zal nog heel wat tijd kosten om er enigszins acceptabele grond van te maken als dit lukt. Tot onze verbazing werkt de ripper na wat aanpassing goed, hier is weer een plus punt gehaald voor een beter eindresultaat.



De ripper komt nu tot ca. 35 cm diep.




Met de ganzevoet er aan gaat het nog beter.

Gebruikt men deze zoals afgesproken (en dat is nog de vraag, want als het om grondbewerking gaat dan zijn ze nogal eigenwijs hier) dan zal dit er wel degelijk bijdragen voor een beter eindproduct.

Wat nog te verwezenlijken Wat is er verwezenlijkt
Uitbreiding en verbetering gebruik lijsten. Gerealiseerd maar blijft een doorgaand proces
Leerproces verbetering watergift Blijft een Up to Day proces
Opruimen en schoonhouden van alle ruimtes Continueren
Onderhoudswerkzaamheden Begint aardig te lukken als materiaal aanwezig is
Chemies ontsmetten van de grond Proef loopt.
Gewascontroleurs opleiden Gerealiseerd, registratie bijhouden
Materiaal aanvraag Aangekocht ??
Tractor Ja, maar niet de juiste
Spitmachine Nee, zal er ook wel nooit komen
Freesmessen vervangen Nee
Ripper Ja, en werkt goed
Aansluitkoppelingen watersysteem Ja, maar nog niet perfect
Nieuwe spuitkar Nee, ook niet op komst
Beregeningsunit /dosertron Wordt aan gewerkt

Er is al hard gewerkt aan een goede verdelingstructuur van arbeid, de juiste mensen op de juiste plaats, zodat dit de verantwoordelijkheden en werkzaamheden vergemakkelijkt. Daarbij werkt men indien mogelijk 6 dagen per week i.p.v. 7 dagen per week.

Conclusie tot nu toe:
Er wordt al aardig wat opgepikt wat de bedoeling is maar of men het kan handhaven of uit kan breiden zal de toekomst leren. Men is aardig op weg om te leren samenwerken, plannen en vooruitkijken en om te investeren in goed en juist materiaal, waarna pas geld verdient kan worden.
Over dit alles zijn wij best wel positiever geworden de laatste weken Wij denken dat men het uitendelijk wel zelf zal kunnen, mits men de juiste mensen, materialen en samenwerking blijft handhaven.
Het aanleren, doorgeven van het geleerde loopt nu beduidend minder moeizaam, men ziet nu de voordelen ervan wat samenwerken inhoud.



Nog niet perfect, maar stukken beter als 4 maanden geleden.

In de laatste weken zijn er goede resultaten geboekt, betreffende klimaat, watergift, onderhoud van mankementen alle kassen (alles is waterdicht) en het schoonhouden van de gehele omgeving. Zelfs onze alternatieve weg van kolensintels komt nog eens af.


Geen modderpoten meer in de toekomst.

Er is wel degelijk een mogelijkheid om hier jaarrond redelijke chrysanten te kunnen telen, zelfs met alle mankementen tot nu toe genoemd.

Onze persoonlijke ervaring is dat wij met veel plezier van alle historie, cultuur, natuur en vriendelijke inwoners van dit inmens grote land genoten hebben. Het is een prachtige ervaring geweest, die wij voor geen geld hadden willen missen.

Als afsluiter een foto van onze logé, sinds we terug zijn uit Nederland is zij niet meer weg te krijgen.



Klein maar dapper .